Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-04-01 - Wtorek
  • 2025-04-02 - Środa
  • 2025-04-03 - Czwartek
  • 2025-04-04 - Piątek
  • 2025-04-05 - Sobota
  • 2025-04-06 - Niedziela
  • 2025-04-07 - Poniedziałek
  • 2025-04-08 - Wtorek
  • 2025-04-09 - Środa
  • 2025-04-10 - Czwartek
  • 2025-04-11 - Piątek
  • 2025-04-12 - Sobota
  • 2025-04-13 - Niedziela
  • 2025-04-14 - Poniedziałek
  • 2025-04-15 - Wtorek
  • 2025-04-16 - Środa
  • 2025-04-17 - Czwartek
  • 2025-04-18 - Piątek
  • 2025-04-19 - Sobota
  • 2025-04-20 - Niedziela
  • 2025-04-21 - Poniedziałek
  • 2025-04-22 - Wtorek
  • 2025-04-23 - Środa
  • 2025-04-24 - Czwartek
  • 2025-04-25 - Piątek
  • 2025-04-26 - Sobota
  • 2025-04-27 - Niedziela
  • 2025-04-28 - Poniedziałek
  • 2025-04-29 - Wtorek
  • 2025-04-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-10-04 - Piątek
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Gruszka 1szt. -150 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,ziemniaki,śmietanka 18%tł,sól,przyprawa w płynie,pieprz biały mielony,miesznka 3skł paski mrożone.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka mrożony,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,pieprz cytrynowy,zioła prowalsalskie,gałka muszkatołowa,kurkuma,sól.
Kasza bulgur  200 g ( GLU PSZ,),woda,sól,kasza bulgur,olej rzepakowy.
Tzatziki  100 g (MLE,),jogurt naturalny,ogórek świeży,olej rzepakowy,koper zielony,czosnek granulowany,kwas jabłkowy,sól.
Warzywa po grecku 100 g (SEL,),woda,koncentrat pomidorowey,sok z cytryny,sól,mieszanka 3skł paski mrożona,skrobia ziemniaczana.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘC


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2445.21kcal;
  • Białko ogółem: 101.51 g;
  • Tłuszcz: 87.38 g; Kw. tł. nasy.:25.44 g;
  • Węglowodany ogółem:309.60 g; W tym cukry: 67.05 g;
  • Błonnik pok.: 29.04 g;
  • Sól: 11.58 g;
 

Cały jadłospis od 01 październik do 09 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK