Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-04-01 - Wtorek
  • 2025-04-02 - Środa
  • 2025-04-03 - Czwartek
  • 2025-04-04 - Piątek
  • 2025-04-05 - Sobota
  • 2025-04-06 - Niedziela
  • 2025-04-07 - Poniedziałek
  • 2025-04-08 - Wtorek
  • 2025-04-09 - Środa
  • 2025-04-10 - Czwartek
  • 2025-04-11 - Piątek
  • 2025-04-12 - Sobota
  • 2025-04-13 - Niedziela
  • 2025-04-14 - Poniedziałek
  • 2025-04-15 - Wtorek
  • 2025-04-16 - Środa
  • 2025-04-17 - Czwartek
  • 2025-04-18 - Piątek
  • 2025-04-19 - Sobota
  • 2025-04-20 - Niedziela
  • 2025-04-21 - Poniedziałek
  • 2025-04-22 - Wtorek
  • 2025-04-23 - Środa
  • 2025-04-24 - Czwartek
  • 2025-04-25 - Piątek
  • 2025-04-26 - Sobota
  • 2025-04-27 - Niedziela
  • 2025-04-28 - Poniedziałek
  • 2025-04-29 - Wtorek
  • 2025-04-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-08-20 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z białych warzyw  300 ml (SOJ, SEL,),woda,,ziemniaki,mieszanka 3 skł paski mrożona,seler korzeń,pietruszka korzeń,fasolka szparagowa zółta,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,śmietanka,sól,pieprz biały mielony,przyprawa w płynie do zup,natka pietruszki.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy ziolowe.
Pulpet drobiowy 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),udziec z kurczak b/s,jajka,bułka tarta,bułka paryska,olej rzepakowy,sól,pieprz mielony.
Salsa pomidorowa 100 g (może zawierać: GLU PSZ, SOJ,MLE, ORZ, GOR, SEZ, S02,),woda,pomidor,passata pomidorowa,przecier pomidorowy,cebula,papryka czerwona,ogórek,olej rzepakowy,skrobia kukurydziana,czosnek,kolendra,oregano suszone,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki obrane,sól,woda,koper świeży.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c  100 g (MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jabłka,papryka czerwona,jogurt naturalny,cebula,koper zielony,sok z cytryny,pieprz biały,sól.
Brokuł gotowany  100 g,woda,sól,brokuł mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2235.36 kcal;
  • Białko ogółem: 95.88 g;
  • Tłuszcz: 89.11 g; Kw. tł. nasy.27.43 g; 
  • Węglowodany ogółem: 270.62 g; W tym cukry: 45.30 g;
  • Błonnik pok.: 37.42 g;
  • Sól: 12.36 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK