Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-04-01 - Wtorek
  • 2025-04-02 - Środa
  • 2025-04-03 - Czwartek
  • 2025-04-04 - Piątek
  • 2025-04-05 - Sobota
  • 2025-04-06 - Niedziela
  • 2025-04-07 - Poniedziałek
  • 2025-04-08 - Wtorek
  • 2025-04-09 - Środa
  • 2025-04-10 - Czwartek
  • 2025-04-11 - Piątek
  • 2025-04-12 - Sobota
  • 2025-04-13 - Niedziela
  • 2025-04-14 - Poniedziałek
  • 2025-04-15 - Wtorek
  • 2025-04-16 - Środa
  • 2025-04-17 - Czwartek
  • 2025-04-18 - Piątek
  • 2025-04-19 - Sobota
  • 2025-04-20 - Niedziela
  • 2025-04-21 - Poniedziałek
  • 2025-04-22 - Wtorek
  • 2025-04-23 - Środa
  • 2025-04-24 - Czwartek
  • 2025-04-25 - Piątek
  • 2025-04-26 - Sobota
  • 2025-04-27 - Niedziela
  • 2025-04-28 - Poniedziałek
  • 2025-04-29 - Wtorek
  • 2025-04-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-08-09 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 ml ( SOJ,MLE, SEL,),woda,brokuły mrożone,ziemniaki obrane,marchew,seler,por,pietruszka korzeń,śmietanka,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,przyprawa warzywna,pietruszka natka,pieprz czarny mielony,czosnek granulowany,sól.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk filet b/s,olej rzepakowy,pietruszka natka suszona,zioła prowalsalskie,majeranek,sól,pieprz czarny mielony.
Kasza bulgur gotowana na sypko  200 g (GLU PSZ,),woda,kasza bulgur,sól.
Tzatzyki 100 g (MLE,),jogurt naturalny,ogórek świeży,koper zielony,czosnek granulowany,sól.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),woda,przecier pomidorowy passata,marchew obrana,pietruszka korzeń,seler,koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.pieprz czarny mielony,podgrzybek suszony,imbir mielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Filet z indyka kostka pieczona  80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą  150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z borówkami (bez mleka) 150 g 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2491.97 kcal;
  • Białko ogółem: 105.28 g;
  • Tłuszcz: 75.20 g; Kw. tł.nasy.: 21.59 g;
  • Węglowodany ogółem:346.20 g; W tym cukry: 93.36 g;
  • Błonnik pok.: 20.40 g;
  • Sól: 9.68 g; 
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK