Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-03-17 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony 50 g
Paprykarz z łososia (dieta)  60 g ( RYB, SEL,)
Pomidor 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 m

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z zielonych warzyw z nziarnem słonecznika  300 g (SOJ, SEL,)
Wołowina Sous Vide (dieta) 80 g
Sos szpinakowy  100 g(MLE,)
Ziemniaki łódeczki pieczone w ziołach  200 g
Sałata zielona z jogurtem 100 g (MLE,)
Buraczki tarte na ciepło  100g 
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Polędwica delikatna-produkt blokowy
drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Pasta warzywna z cukini i marchewki  80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł 1 Por ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2165.05 kcal;
  • Białko ogółem: 83.90 g;
  • Tłuszcz: 89.10 g; Kw.tł. nasy.: 20.44 g;
  • Węglowodany ogółem: 270.02 g; W tym cukry: 64.23 g;
  • Błonnik pok.: 23.77 g; 
  • Sól: 23.66 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK