Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-03-07 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado  60 g ( JAJ, MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z buraków z zielonym groszkiem 300 g (SOJ, SEL,),buraki,ziemniaki,śmietanka,sól,włoszczyzna 3skł,paski mrozona,groszek zielony mrożony.
Udziec z kurczaka wolno gotowany w sosie własnym  80 g,udziec z kurczaka b/k,olej rzepakowy,przyprawy.
Ziemniaki pieczone w ziołach  200 g,ziemniaki,papryka słodka,olej rzepakowy,sól.
Surówka z pora z jabłkiem  100 g ( MLE,),por,jabłko,kwasek cytrynowy,sól,jogurt naturalny.
Brukselka oprószana  100 g ( GLU PSZ,),brukselka mrożona,bułka tarta,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Surówka z selera naciowego i marchwi (dieta) 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i pomidorami suszonymi  150 g ( GLU PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2193.61 kcal;
  • Białko ogółem: 98.31 g;
  • Tłuszcz: 93.65 g; Kw. tł.nasy.: 19.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 251.69 g; W tym cukry: 39.20 g;
  • Błonnik pok.: 41.55 g;
  • Sól: 11.68 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK