Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-03-04 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/c. 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami + 300 g ( SOJ, MLE,GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ,JAJ, SEL, GOR,),kiełbasa biała,boczek wędzony,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,majeranek,żur w proszku,śmietanka,sól,pieprz czarny,ziele angielaskie,liść laurowy.
Schab pieczony cały  80 g,schab surowy b/k,przyprawy,olej rzepakowy.
Sos własny  100 g ( SOJ,),mąka pszenna,sól,pieprz czarny mielony.
Kasza gryczana ciemna  200 g,kasza gryczana,sól,olej rzepakowy.
Surówka z czerwonej kapusty z natką
pietruszki i słonecznikiem b/c  100 g,kapusta czerwona,natka pietruszki,słonecznik,sól,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,fasola szparagowa żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,kwasek cytrynowy,jabłko.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułeczka pszenna 30g- 1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g 1 szt
Nuggets z dorsza 100 g ( GLU PSZ, RYB,)
Dip jogurtowy o smaku czosnkowym  20 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i siemienie 30g
-1 szt (GLU PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2081.39 kcal;
  • Białko ogółem: 101.10 g;
  • Tłuszcz: 85.88 g; Kw. tł.nasy.: 34.03 g;
  • Węglowodany ogółem: 227.93 g; W tym cukry: 53.81 g;
  • Błonnik pok.: 27.13 g;
  • Sól: 12.05 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK