Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-03-05 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym  100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony.50g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z białych warzyw 300 g ( SOJ,SEL,),kalafior,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,seler korzeń,pietruszka korzeń,sól.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska.
Karminadel wieprzowy pieczony +100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,olej rzepakowy,bułka trta,jajka,sól,przyprawy.
Salsa pomidorowa  100 g,mix papryka śwież,cebula,koncentrat pomidorowy,pomidory w puszce,sól,przyprawy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą,
papryką czerwoną i koperkiem b/c  100 g,,kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,natka pietruszki,papryka czerwona,sól,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy.

Brokuł gotowany 100g,brokuł mrożony,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g-1 szt
Pasta z fasoli z cebulką  60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2223.15 kcal;
  • Białko ogółem: 97.17 g;
  • Tłuszcz: 97.99 g; Kw. tł.nasy.: 28.28 g;
  • Węglowodany ogółem: 246.76 g; W tym cukry: 37.90 g;
  • Błonnik pok.: 34.33 g;
  • Sól: 12.61 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK