Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-04-01 - Wtorek
  • 2025-04-02 - Środa
  • 2025-04-03 - Czwartek
  • 2025-04-04 - Piątek
  • 2025-04-05 - Sobota
  • 2025-04-06 - Niedziela
  • 2025-04-07 - Poniedziałek
  • 2025-04-08 - Wtorek
  • 2025-04-09 - Środa
  • 2025-04-10 - Czwartek
  • 2025-04-11 - Piątek
  • 2025-04-12 - Sobota
  • 2025-04-13 - Niedziela
  • 2025-04-14 - Poniedziałek
  • 2025-04-15 - Wtorek
  • 2025-04-16 - Środa
  • 2025-04-17 - Czwartek
  • 2025-04-18 - Piątek
  • 2025-04-19 - Sobota
  • 2025-04-20 - Niedziela
  • 2025-04-21 - Poniedziałek
  • 2025-04-22 - Wtorek
  • 2025-04-23 - Środa
  • 2025-04-24 - Czwartek
  • 2025-04-25 - Piątek
  • 2025-04-26 - Sobota
  • 2025-04-27 - Niedziela
  • 2025-04-28 - Poniedziałek
  • 2025-04-29 - Wtorek
  • 2025-04-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-01-08 - Poniedziałek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Bułka pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb Graham 60 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 15 g ( MLE,)
Dżem 25 g 1 szt
Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem
surowców wieprzowych z połączonych
kawałków mięsa parzony w osłonce
niejadalnej 50 g (SOJ,)
Roszponka 10 g
Pomidor 90 g
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL,),brokuł mrożony,ryż biały,sól,włoszczyzna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),mleko2%tł,pieprz mielony.
Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.
Sos koperkowy * 80 ml ( GLU, PSZ, MLE,),mąka pszenna,koper świeży,sól,śmietanka.
Surówka z marchwi 100 g ( MLE,)marchew obrana,olej rzepakowy,natka pietruszki,cukier,kwasek cytrynowy,sól.
Surówka wielowarzywna z olejem 100 g (SEL,),kappusta biała,czerwona,marchew,pietruszka,seler,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy.
Kotlet z jaj-pieczony 100 g ( GLU PSZ,JAJ,),jajka,sól,pieprz czarny,bułka paryska,bułka tarta,szczypiorek,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt
Ryba (miruna) po grecku* 150 g ( GLU,PSZ, RYB, SEL,)
Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU,PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2360.63 kcal; 
  • Białko: 94.36 g; 
  • Tłuszcze: 71.63 g; Kw.tł. nasy.: 22.51 g; 
  • Węglowodany ogółem: 347.96 g; W tymcukry: 74.14 g;
  •  Błonnik pokarmowy: 31.36 g;
  •  Sól: 9.18 g;
 

Cały jadłospis od 08 stycznia do 21 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK