Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-24 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasztet z fasoli  60 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
Sałata lodowa z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi 100 g ( MLE,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,szczaw konserwowy,świeży,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony.
Jajko gotowane kl M - 0,5 szt ( JAJ,)woda,jajko.
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) 200 g (SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/s/b/k,marchew,pietruszka korzeń,koncentrat pomidorowy,mąka ziemniaczana,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz czarny mielony,bazylia suszona,oregano suszone.
Makaron spaghetti 200 g ( GLU,PSZ,),woda,sól,makaron spaghetti nitki,olej rzepakowy.
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka,selera i papryki b/c 100 g (SEL,),rzepa,marchew korzeń,jabłka,seler korzeń,papryka świeża,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,marchew,brokuł,kalafior- mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z białym ryżem z kurczakiem i ananasem 100 g ( JAJ, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2529.58 kcal;
  • Białko ogółem: 120.67 g;
  • Tłuszcz: 84.22 g; Kw. tł. nasy.:21.16 g;
  • Węglowodany ogółem: 335.22 g; W tym cukry: 75.72 g;
  • Błonnik pok.: 38.11 g;
  • Sól: 15.61
 

Cały jadłospis od 19 kwietnia do 28 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK