Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-18 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR, )
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Pomidor 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g - 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,kasza jęczmienna drobna,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,pieprz biały mielony,ziemniaki.
Polędwiczka z kurczaka na parze 120 g,polędwiczka z piersi kurczaka,sól,woda,skrobia ryżowa,sól.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,skrobia ziemniaczana,koper świeży,sól,śmietanka UHT 18%tł.
Ziemniaki pieczone z ziołami 200 g,ziemniaki,olej rzepakowy,sól,papryka słodka mielona,rozmaryn suszony,oregano suszone,sól,tymianek.
Surówka Colesław 100 g ( JAJ,MLE, GOR, S02,),kapusta biała,marchew,cebula,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,jogurt naturalny.
Buraki tarte na ciepło 100 g,buraki,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek śmietankowy naturalny 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy
drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony
w osłonce niejadalnej 50 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU,ŻYT, GLU JĘCZ,)


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2521.10 kcal;
  • Białko ogółem: 102.11 g;
  • Tłuszcz: 97.54 g; Kw. tł. nasy.:28.37 g;
  • Węglowodany ogółem: 318.13 g; W tym cukry: 67.34 g;
  • Błonnik pok.: 36.68 g;
  • Sól: 13.01 g;
 

Cały jadłospis od 18 lutego do 27 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK