Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-02 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta z makreli wędzonej 60 g ( JAJ, RYB, GOR, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3skł mrożona,koncentrat pomidorowy,makaron pełnoziarnisty świderki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł,pomidory.
Schab pieczony cały  80 g,schab b/k,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona.
Sos porowy 100 g ( MLE,),woda,por,skrobia ziemniaczana,pszenna,sól,śmietanka,pieprz czarny mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,sól,ziemniaki,koper świeży.
Sałata zielona z jogurtem 100 g (MLE,),sałata maslowa,jogurt naturalny.
Buraki tarte na ciepło  100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l - 1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ, ORZ, )
Migdały 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2120.36 kcal;
  • Białko ogółem: 104.08 g;
  • Tłuszcz: 84.66 g; Kw. tł. nasy.: 23.27 g;
  • Węglowodany ogółem: 247.39 g; W tym cukry: 52.70 g;
  • Błonnik pok.: 31.71 g;
  • Sól: 11.84 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK