Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Luty 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-02-01 - Sobota
  • 2025-02-02 - Niedziela
  • 2025-02-03 - Poniedziałek
  • 2025-02-04 - Wtorek
  • 2025-02-05 - Środa
  • 2025-02-06 - Czwartek
  • 2025-02-07 - Piątek
  • 2025-02-08 - Sobota
  • 2025-02-09 - Niedziela
  • 2025-02-10 - Poniedziałek
  • 2025-02-11 - Wtorek
  • 2025-02-12 - Środa
  • 2025-02-13 - Czwartek
  • 2025-02-14 - Piątek
  • 2025-02-15 - Sobota
  • 2025-02-16 - Niedziela
  • 2025-02-17 - Poniedziałek
  • 2025-02-18 - Wtorek
  • 2025-02-19 - Środa
  • 2025-02-20 - Czwartek
  • 2025-02-21 - Piątek
  • 2025-02-22 - Sobota
  • 2025-02-23 - Niedziela
  • 2025-02-24 - Poniedziałek
  • 2025-02-25 - Wtorek
  • 2025-02-26 - Środa
  • 2025-02-27 - Czwartek
  • 2025-02-28 - Piątek
Menu na dzień: 2024-08-02 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka  60 g ( JAJ, MLE,)
Porzeczkowy twarożek  60 g ( MLE,)
Melon 100 g
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z ziemniakami  300 g ( SOJ,SEL,),włoszczyzna 3skł mrożona paski,pietruszka natka,ryż biały,sól,ziemniaki obrane.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),ryba morszczuk kostka mrożona,przyprawy,sól,pieprz czarny mielomny,olej rzepakowy.
Sos chrzanowy 100 g ( MLE, S02,),woda,kalafior mrożony,chrzan tarty,cebula obrana,śmietana,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,sól,pieprz biały mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,ziemniaki obrane,sól,koper świeży.
Surówka z czerwonej kapusty b/c  100 g(MLE, S02,),kapusta czerwona,jabłka,marchew obrana,jogurt naturalny,cebula czerwona,chrzan tarty,sok z cytryny,pieprz czarny mielony,sól.
Fasolka szparagowa zielona  100 g,fasolka szparagowa cięta zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka z makaronem orzo z ciecierzycą w stylu włoskim  150 g ( SOJ,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2556.40 kcal;
  • Białko ogółem: 95.70 g;
  • Tłuszcz: 97.68 g; Kw. tł.nasy.: 26.66 g;
  • Węglowodany ogółem: 325.26 g; W tym cukry: 61.31 g;
  • Błonnik pok.: 24.06 g;
  •  Sól: 9.97 g;
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK