Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-31 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g 1 szt
Miód (25g) 1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA WEGETARIAŃSKA (11 / WE)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami + 300
ml (SOJ, MLE, SEL,)
Morszczuk pieczony w posypce
ziołowej + 80 g (RYB,)
Kasza bulgur gotowana na sypko + 
 200 g (GLU PSZ,)
Tzatzyki + 100 g (MLE,)
Warzywa po grecku + 100 g
(SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml


DIETA WEGETARIAŃSKA (11 / WE)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g
 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony + 
100 g (GLU PSZ,)
Ser twarogowy topiony klasyczny
17,5g 1 szt (MLE,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem
feta + 150 g (MLE, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250
ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z
owocami (bez mleka) + 200 g

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2286.59
kcal; Białko ogółem: 80.95 g;
Tłuszcz: 73.16 g; Kw. tł. nasy.:
20.12 g; Węglowodany ogółem:
321.96 g; W tym cukry: 97.97 g;
Błonnik pok.: 23.92 g; Sól: 10.04 g;

 

Cały jadłospis od 24 maja do 02 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK