Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-11-10 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 60 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce

niejadalnej 50 g (SOJ, )

Miód (25g) 1 szt

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa* 350 ml (MLE, SEL, ),ryż biały,włoszczyzna 3skł,paski mrożona (marchew,pietruszka,seler),mleko 2%tł,śmietanka,pietruszka,sól.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Pulpet rybno (Miruna)-warzywny* 100 g(GLU PSZ, JAJ, RYB, SEL, ),miruna filet ze skórą mrożony,włoszczyzna 3skł paski mropżona (marchew,seler,pietruszka),bułka tarta,olej rzepakowy,jajka,sól,pieporz czarny mielony.

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE,),śmietanka,pietruszka natka,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony. 

Warzywa po grecku* 200 g (GLU PSZ,SEL, ),włoszczyzna 3skł paski mrożona( marchew,pietruszka,seler),maka pszenna,cukier,mąka ziemniaczan,sól,pieprz czarny mielony.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 20 g (SOJ, )

Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Sałata lodowa 20 g

Pomidor 80 g

Dip jogurtowo-koperkowy 50 g ( MLE, )

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany przenno-żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2156.81 kcal;
  • Białko: 80.02 g; T: 55.45 g; 
  • Kw.tł. nasy.: 18.16 g;
  • Węglowodany ogółem: 344.84 g; W tym cukry: 57.36 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 25.73 g; 
  • Sól: 9.05 g; 
 

Cały jadłospis od 06 listopad do 12 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK