Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-03 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 ml(SOJ, MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,sól,śmietanka,porcje rosołowe.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka mrożona,przyprawy,sól,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki 100 g (MLE,),śmietana 18%tł,jogurt naturalny,ogórki żielone,koper świeży.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,koncentrat pomidorowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabła,kwasek cytrynowy,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony + 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g - 1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka)  200 g
Migdały płatki 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2348.38 kcal;
  • Białko ogółem: 83.35 g; 
  • Tłuszcz: 78.65 g; Kw. tł. nasy.: 20.59 g;
  • Węglowodany ogółem: 322.25 g; W tym cukry: 98.41 g; 
  • Błonnik pok.: 25.20 g;
  •  Sól: 10.04 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK