Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-01 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną  75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Ogórkowa z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,),ogórki kiszone,ziemniaki,porcje rosołowe,pieprz czarny mielony,włoszczyzna 3skł paski mrożona,śmietanka.
Gulasz wieprzowy w stylu greckim 200 g,łopatka wieprzowa b/k,sól,pieprz czarny mielony,koncentrat pomidorowy,włoszczyzna paski mrożona,mąka pszenna.
Ryż brązowy na sypko  200 g,ryż brazowy,sól,olej rzepakowy.
Surówka z selera i brzoskwini b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,brzoskwinie w puszce,natka pietruszki,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,bukiet warzyw mrożonych ( marchew karbowana,brokuł,kalafior),sól
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami  150 g (GLU PSZ,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Kiwi 1 szt -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2632.56 kcal;
  • Białko ogółem: 105.38 g; 
  • Tłuszcz: 109.70 g; Kw. tł. nasy.: 32.59 g;
  • Węglowodany ogółem: 319.60 g; W tym cukry: 87.48 g; 
  • Błonnik pok.: 39.80 g;
  •  Sól: 12.57 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK