Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-29 - Piątek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g (GLU PSZ)

Chleb graham 60g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 15g (MLE)

Twaróg półtłusty 50g (MLE)

Dżem 25g

Sałata zielona 20g

Papryka świeża 80g

Jogurt naturalny 150g (MLE)

 


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z zacierką 350ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL),szpinak rozdrobniony mrożony,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,liść laurowy,ziele angielskie,makaron zacierkowy,sól,śm,ietanka.

Kotlet z ryby (Dorsz) 100g (GLU PSZ, JAJ, RYB),dorsz mrożony b/s,bułka tarta,jajka,sól,olej rzepakowy,

Ziemniaki 200g,ziemniaki,sól.

Surowka z kapusty czerwonej z olejem 100g,kapusta czerwona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier,olej rzepakowy.

Bukiet warzyw gotowanych królewski 100g,miesznka 3skł mrożona kalafior,brokuł,marchew karbowana,sól.

Kompot owocowy z jabłkami z/c 250ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy,cukier.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE,GLU ŻYT,GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100g (GLU PSZ, GLU ŻYT.)

Chleb graham 30g (GLU PSZ)

Margaryna  o zaw. 3/4 tł (60%) 10g

Pasta z jaj z koperkiem 70g (JAJ, MLE, )

Sałata zielona 20g

Pomidor 80g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową

Chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g (GLU PSZ, SOJ)

 
Wartości odżywcze
  • Energia; 2221,07 kcal,
  • Białka;92,27 g,
  • Tłuszcze; 63,75g, Kw. tł.nasycone 21,90g;
  • Węglowodany 330,55 g w tym cukry70, 74g ;
  • Błonnik 28,32g ,
  • Sól; 7,59 g
 

Cały jadłospis od 25 grudnia 2023 do 07 stycznia 2024

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK