Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-02-23 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Jabłko 150 g
Herbata czarna eksresowa z cytryną z/ c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,śmietanka,sól,włoszczyzna 3skł,paski.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka b/smrożony,przyprawy,olej rzepakowy.
Kasza bulgur gotowana na sypko 200 g (GLU PSZ,),kasza bulgur,sól,olej rzepakowy.
Tzatzyki  100 g (MLE,),ogórek świeży,sól,śmietana,jogurt naturalmny,cukier,kwasek cytrynowy,koper świeży.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),włoszczyzna 3skł,paski mrożona,koncentrat pomidorowy,sól,kwasek cytrynowy,cukier,mąka pszenna.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa mrożona,jabłko,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA WEGETARIAŃSKA (11 / WE)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony 100 g (GLU PSZ,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g - 1 szt (MLE,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g (MLE, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA WEGETARIAŃSKA (11 / WE)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami
(bez mleka)  200 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2301.98 kcal;
  • Białko ogółem: 76.00 g; 
  • Tłuszcz: 80.99 g; Kw. tł. nasy.: 21.00 g;
  • Węglowodany ogółem: 314.09 g; W tym cukry: 95.30 g; 
  • Błonnik pokarmowy 22.83 g;
  •  Sól: 10.16 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK