Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-02-26 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE,SEL, GOR, GLU JĘCZ,),żur w butelce i w proszku,ziemniaki,boczek wędzony,włoszczyzna 3skł,paski,pieprz czarny mielony,przyprawy,śmietanka,kiełbasa zwyczajnaziele angielskie,majeranek.
Karkówka pieczona  80 g ( GOR,),karkówka b/k,przyprawy,olej rzepakowy.
Sos pieczeniowy  100 g ( SOJ,MLE,),mąka pszenna,przyprawy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,koper,świeży,sól.
Surówka z kapusty włoskiej 100 g,kapusta włoska,słonecznik,marchew,sól,kwasek cytrynowy,olej rzepakowy,jabłko.
Fasolka szparagowa zielona  100 gfasolka szparagowa zielona mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4 skł,mrożopna,jabłka,kwasek cytynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego  60 g ( OZI,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c  75 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2405.64 kcal;
  • Białko ogółem: 100.18 g; 
  • Tłuszcz: 93.09 g; Kw. tł. nasy.: 31.90 g;
  • Węglowodany ogółem: 239.77 g; W tym cukry: 51.51 g; 
  • Błonnik pok.:31.27 g
  •  Sól: 8.91 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK