Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-24 - Niedziela
I Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 15 g ( MLE, )
Ser żółty 70 g (MLE, )
Sałatka z pomidora i sałaty lodowej 100 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski mrożona,brokuł mrożony,kalafior mrozony,fasolka szparagowa mrożona cięta,ziemniaki,sól,śmietanka.
Ryż na sypko (brązowy) 200 g,ryż brązowy,sól,olej rzepakowy.
Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g(MLE, ),truskawki mrożone,jogyurt naturalny,śmietana 18%tł.
Mandarynka- 2 szt
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa,jabłka,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Kompot z suszu b/c 250 ml
Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ, )
Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g-1 szt
Ryba pieczona (Dorsz) 100 g ( RYB, )
Kapusta z pieczarkami 200 g
Barszcz czerwony czysty 250 ml ( MLE,SEL,)

 
Kolacja II

Kanapka z jajkiem (chleb razowy 60g,
margaryna 5g, jajko 25g) -1 szt ( GLU PSZ,JAJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2361.60 kcal; 
  • Białko: 103.98 g; 
  • Tłuszcze: 86.78 g; Kw. tł. nasy.: 34.85 g; 
  • Węglowodany ogółem: 309.57 g; W tym cukry: 48.25 g; 
  • Błonnik pokarmowy: 43.26 g;
  • Sól: 9.84 g;
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK