Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-03 - Niedziela
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Ser żółty 35 g (MLE, )

Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 35 g ( SOJ, )

Mix sałat 20 g

Pomidor 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Rosół z makaronem * 350 ml ( GLU PSZ, SEL, ),makaron nitki,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),sól,natka pietruszki.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Udziec z kurczaka pieczony z/k z/s 130 g,udziec z kurczka b/k/b/s,pieprz,sól,papryka słodka,olej rzepakowy.

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,marchew,seler,pietruszka,olej rzepakowy,sól,cukier,kwasek cytrynowy.

Szpinak gotowany z olejem* 100 g ( GLU,PSZ, )szpinak rozdrobniony mrożony,sól,olej rzepakowy.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł,mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Szynka Królewiecka- kiełbasa wieprzowo drobiowa. średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 50 g (GLU PSZ, SOJ,MLE, GLU OW, )

Miód (25g) 1 szt

Jabłko 1 szt 1 szt

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2518.58 kcal
  • Białko: 108.35 g;
  • Tłuszcze: 83.81 g; Kw. tł. nasy.: 33.12 g; 
  • Węglowodany ogółem: 346.94 g; W tym cukry: 63.74 g; 
  • Błonnik pokarmowy.: 28.55 g;
  • Sól: 10.17 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK