Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-04-14 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Paprykarz z łososia (dieta)  60 g ( RYB, SEL,)
Pomidor 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z zielonych warzyw 300 ml (SOJ, SEL,),szpinak rozdrobniony mrożony,groszek zielony mrożony,fasolka szparagowa zielona mrożona,włoszczyzna 3skł paski mrożona, porcje rosołowe,ziemniaki,sól,śmietanka,ziele angielskie,liść laurowy.
Zapieknka ziemniaczana z wp. i warzywami- dieta  350 g ( JAJ,),ziemniaki,włoszcyzna 3skł paski mrożopna,dynia kostka mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,jajka,sól,przyprawy,łopatka wieprzowa.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem  100 g,sałata lodowa,pomidory,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Pasta warzywna z cukini i marchewki  80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł 1 Por ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2195.32 kcal; 
  • Białko ogółem: 97.57 g;
  • Tłuszcz: 98.88 g; Kw. tł. nasy.:24.86 g; 
  • Węglowodany ogółem: 240.11 g; W tym cukry: 63.45 g;
  • Błonnik pok.: 21.38 g;
  • Sól: 12.00 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK