Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-04-28 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z makreli wędzonej  60 g ( JAJ, RYB, GOR,)
Ogórek konserwowy 100 g ( GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z zielonych warzyw  300 ml (SOJ, SEL,),brokuły mrożone,ziemniaki,fasolka szparagowa zielona mrożona,włoszczyzna 3skł paski mrożona,szpinak mrożony,śmietanka,sól,porcje rosołowe.
Zapieknka ziemniaczana z wp. i warzywami- dieta  350 g ( JAJ,),ziemniaki,jajka,przyprawy,sól,włoszczyzna mrożona,kalafior mrożony,mąka pszenna,olej rzepakowy.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g,sałata lodowa,pomidory,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,cukier,jabłka.
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Papryka świeża 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Napój owsiany bez cukru 0,33l - 1 szt ( GLU OW, może zawierać: SOJ,ORZ,)
Migdały 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1941.64 kcal;
  • Białko ogółem: 99.71 g; 
  • Tłuszcz: 89.50 g; Kw. tł. nasy.: 22.13 g;
  • Węglowodany ogółem: 199.03 g; W tym cukry: 39.76 g; 
  • Błonnik pok.: 30.00 g;
  • Sól: 13.10 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK