Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-04-11 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Kiełbasa szynkowa dębowa wpieprzowa średno rozdrobniona
wędzona,parzona,z dodatkiem wody w osłonce niejadalnej 50 g
Hummus  60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Szpinakowa z ziemniakami  300 g (SOJ, SEL,),włoszczyzna 3skł,paski mrożona,ziemniaki,porcje rosołowe,sól,jajka,szpinak mrożony liściasty,ziele angielskie,liść laurowy.
Jajko gotowane kl M - 0,5 szt ( JAJ,),jajka kl.M
Sos boloński z wieprzowiną  200 g (SEL,),łopatka wieprzowa b/k,mąka kukurydziana,sól,pieprz czarny mielony,koncentrat pomidoroowy,ziele angielskie,liść laurowy,bazylia suszona.
Makaron spaghetti  200 g ( GLU,PSZ,),makaron spaghetti,sól,olej rzepakowy.
Surówka z gruszką, żurawiną i rukolą 100 g (GOR,),gruszka,żurawina suszona,rukola świeża,olej rzepakowy,miód sztuczny,sól.
Marchewka mini z groszkiem i sezamem  100 g (SEZ,),mini marchewka mrożona,groszek zielony mrożony,sezam,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Bułki z kurczakiem orientalnym  135 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEZ, )
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka wiosenna  100 g ( SOJ,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Przecier owocowy jabłko-brzoskwinia-twaróg 120g -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2509.67 kcal;
  • Białko ogółem: 108.23 g; 
  • Tłuszcz: 80.39 g; Kw. tł. nasy.: 19.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 348.46 g; W tym cukry: 75.49 g; 
  • Błonnik pok.: 41.50 g; 
  • Sól: 11.14 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK