Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-04-02 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym  100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,),fasolka szparagowa zielona mrożona,kalafior mrożony,brolkuł mrożony,ziemniaki,natka pietruszki,sól,śmietanka,porcje rosołowe.
Schab pieczony cały  80 g, schab wieprzowy b/k,przyprawy.
Sos własny  100 g ( SOJ,),mąka pszenna,sól.
Kasza gryczana ciemna  200 g,kasza gryczna,sól,olej rzepakowy.
Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c 100 g,czerwona kapusta,natka pietruszki,slonecznik łuskany,sól,kwasek cytrynowy,marchew korzeń,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,fasolka szparagowa żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłko,kwasek cytrynowy.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarownia 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką  60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG  50 g ( GLU PSZ, JAJ

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2181.41 kcal;
  • Białko ogółem: 96.20 g;
  • Tłuszcz: 94.31 g; Kw. tł. nasy.29.51 g; 
  • Węglowodany ogółem: 245.72 g; W tym cukry: 39.58 g;
  • Błonnik pok.: 36.09 g; 
  • Sól: 15.16 g;
 

Cały jadłospis od 04 lutego do 13 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK