Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-22 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ,
SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami 300 ml ( SOJ, MLE,SEL,),woda,buraki,fasola jaś sucha,ziemniaki,koncentrat barszcz,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,kwasek cytrynowy,pieprz czarny mielony.
Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych 100 g (GLU PSZ, JAJ,),polędwica z kurczaka b/s,sól,pieprz,jajka,płatki kukurydziane,olej rzepakowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c 100 g ( MLE,),kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jabłka,papryka czerwona,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Brokuł gotowany 100 g,woda,sól,brokuł mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami 100 g ( GLU PSZ,)
Kakao z mlekiem b/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2002.86 kcal;
  • Białko ogółem: 108.55 g;
  • Tłuszcz: 72.32 g; Kw. tł. nasy.: 27.84 g;
  • Węglowodany ogółem: 238.13 g; W tym cukry: 51.32 g;
  • Błonnik pok.: 28.95 g;
  • Sól: 11.63 g;
 

Cały jadłospis od 17 lipca do 26 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK