Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-17 - Niedziela
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Serek Fromage 70 g (GLU PSZ, MLE, )

Roszponka 20 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Rosół z makaronem * 350 ml ( GLU PSZ,SEL, ),makaron nitki,sól,włoszczyna 3skł,paski (marchew,pietruszka,seler),natka pietruszki.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Udziec drobiowy gotowany z/k z/s 130 g,udziec z kurczaka b/s,sól.

Dynia z wody 200 g,dynia kostka mrożona,sól.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,mrożona,jabłka,cukier,kwasek cytrynowy.

 
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g -1 szt

Twarożek 50 g (MLE, )

Szynka Królewiecka- kiełbasa wieprzowo drobiowa. średnio rozdrobniona, parzona w osłonce niejadalnej 20 g (GLU PSZ, SOJ, GLU OW, )

Sałata zielona 5 g

Jabłko pieczone 1szt. 1 szt

 

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb mieszany pszenno - żytni 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2510.79 kcal;
  • Białko: 106.23 g; 
  • Tłuszcze: 87.42 g; Kw. tł. nasy.: 43.48 g; 
  • Węglowodany ogółem: 331.13 g; W tym cukry: 72.93 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 27.27 g;
  • Sól: 8.45 g; 
 

Cały jadłospis od 11 grudnia do 24 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK