Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-04 - Poniedziałek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g (MLE, )

Polędwica z Majerankiem, drobiowa z dodatkiem wieprzowiny, parzona 20 g(SOJ, )

Twarożek 50 g (MLE, )

Sałata zielona 20 g

Banan 1/2 szt. 1 Por

 


DIETA W DNIE MOCZANOWEJ (DNA)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem pomidorowy z grzankami- dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, ),pomidory w puszce,ziemniaki obrane,śmietannka,bułka paryska,sól,maka pszenna,włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler).

Zapiekanka z ryżu i jabłka z cynamonem  350 gryż biały,jabłko prażone,cynamon mielony,olej rzepakowy,sól,cukier.

Sos jogurtowy naturalny 120 g ( MLE, )jogurt naturalny 1,5%tł,mleko2%tł.

Herbata ekspresowa owocowa Cateringowa z/c 250 ml,herbata exspresowa owocowa,cukier.


DIETA W DNIE MOCZANOWEJ (DNA)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Jajko gotowane kl M 2 szt (JAJ, )

Roszponka 10 g

Pomidor 90 g

 
Kolacja II

Kanapka z jajkiem (chleb mieszany przenno-żytni 60g, margaryna 5g, jajko 25g) 1 szt (GLU PSZ, JAJ, GLU ŻYT, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2362.81 kcal; 
  • Białko: 82.60 g; 
  • Tłuszcze: 65.19 g; Kw.tł. nasy.: 20.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 370.06 g; W tym cukry: 74.65 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 21.34 g;
  • Sól: 6.70 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK