Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-22 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 35 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1szt (MLE,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Pasztet warzywny marchwiowo-cukiniowy 50 g (GLU PSZ, JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g -1 szt
(MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL, ),woda,kalafior mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,natka pietruszki,sól,pieprz biały,śmietanka UHT 18%tł.
Pyzy z farszem szpinakowym z serem 300 g (GLU PSZ, JAJ,MLE,),woda,ziemniaki,szpinak rozdrobniony mrożony,sól,ser feta,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy,jajka,mąka pszenna,skrobia ziemniaczana.
Surówka z białej kapusty z koperkiem i kukurydzą b/c 100 g,kapusta biała,kukurydza konserwowa,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,koper świeży.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłka,olej rzeapakowy,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Pasztet z soczewicy 60 g ( GLU,PSZ, JAJ,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Papryka konserwowa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2433.11 kcal;
  • Białko ogółem: 84.61 g;
  • Tłuszcz: 79.51 g; Kw. tł. nasy.:25.14 g;
  • Węglowodany ogółem: 355.27 g; W tym cukry: 89.12 g;
  • Błonnik pok.: 39.49 g;
  • Sól: 12.80 g;
 

Cały jadłospis od 18 lutego do 27 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK