Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-30 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy
średnio rozdrobniony,pieczony 50 g
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,GOR,),woda,żur w butelce,kiełbasa biała,boczek wędzony,ziemniaki,śmietanka UHT 18%tł,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,czosnek granulowany,majeranek suszony,przyprawa w płynie.
Pyzy z truskawkami  300 g ( GLU,PSZ, JAJ,),ziemniaki,truskawki mrożone,sól,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana.
Dip jogurtowo-śmietanowy z wanilią dieta 100 g (MLE,),jogurt naturalny,śmietana 18%tł,cukier waniliowy.
Sałatka owocowa 200 g,gruszka,kiwi,jabłka,pomarańcza,winogrono czarne,mandarynki.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 100 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘC )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2397.16 kcal;
  • Białko ogółem: 103.11 g;
  • Tłuszcz: 74.27 g; Kw. tł. nasy.:25.25 g;
  • Węglowodany ogółem: 338.53 g; W tym cukry: 99.98 g;
  • Błonnik pok.: 35.83 g;
  • Sól: 9.87 g;
 

Cały jadłospis od 30 grudnia 2024 do 08 stycznia 2025

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK