Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-05-20 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w
osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g ( SOJ, MLE,GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ,JAJ, SEL, GOR,),kiełbasa biała,boczek wędzony,żur w butelce,w proszku,grzyby suszone,majeranek przyprawy,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,śmietana,pieprz czarny mielony,ziele angielskie,liść laurowy.
Burger z buraka z serem mozzarella  160g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR, )buraki,przyprawy,bułka tarta,ser mozzarella,olej rzepakowy,przyprawy,włoszczyna mrożona.
Sos grzybowy  100 g ( SOJ, MLE,),grzyby suszone,pieczarki świeże,śmietana,mąka pszenna,sól,pieprz.
Ryż brązowy na sypko  200 g,ryż brązowy,sól,olej rzepakowy.
Sałata zielona z jogurtem  60 g ( MLE,),sałata maslowa,jogurt naturalny.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g,bukiet warzyw mrożonych (brokuł,kalafior,marchew),sól
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego  60 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2529.74 kcal;
  • Białko ogółem: 112.32 g;
  • Tłuszcz: 91.09 g; Kw. tł.nasy.: 25.99 g;
  •  Węglowodany ogółem: 318.07 g; W tym cukry: 64.67 g;
  • Błonnik pok.: 42.05 g;
  • Sól: 12.58 g;
 

Cały jadłospis od 14 maja do 23 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK