Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2023-12-05 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Śniadaniowa drobiowa- produkt

drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 50 g (SOJ, )

Dżem 25 g 1 szt

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Wielowarzywna z ziemniakami * 300 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),włoszczyzna 3skł,paski(marchew,pietruszka,seler),brokuł mrożony,kalafior mrożony,mleko 2%tł,śmietanka,sól,ziemniaki obrane,natka pietruszki.

Kasza kuskus/sypko 200 g (GLU PSZ, ),kasza kuskus,sól,olej rzepakowy.

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU,PSZ, JAJ, ),łopatka wieprzowa b/k,sól,jajka,bułka tarta,bułka paryska.

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE,),mąka pszenna,sól,natka pietruszki,mąka ziemniaczana.

Surówka z rzepy białej i jabłka () 100 g (MLE, ),biała rzodkiew,śmietanka,majonez,natka pietruszki,sól,cukier,jabłka kompotowe.

Buraczki gotowane 100 g,buraki obrane,kwasek cytrynowy,sól,cukier.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 41skł,mrożona,jabłka kompotowe,kwasek cytrynowy,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce

niejadalnej 35 g (SOJ, )

Ser żółty 35 g (MLE, )

Mix sałat z papryką z sosem vinegrett 100 g (GOR,)

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2551.30 kcal; 
  • Białko: 100.54 g;
  • Tłuszcze: 79.76 g; Kw. tł. nasy.: 31.20 g; 
  • Węglowodany ogółem: 367.96 g; W tym cukry: 72.31 g;
  • Błonnik pokarmowy.: 30.02 g;
  • Sól: 10.75 g; 
 

Cały jadłospis od 27 listopad do 10 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK