Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-28 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g (JAJ, MLE)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony, parzony, suszony 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g 1 szt. (MLE)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 g (SOJ, SEL, GLU JĘCZ)
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g (GLU PSZ)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Marchew mini gotowana 100 g
Surówka Colesław 100 g (JAJ, MLE, GOR, S02)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW)
Szynka od Teścia- wędzonka wieprzowa, parzona z dodaną wodą 50 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR)
Pomidorki koktajlowe 90 g
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) 

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ORZ) 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2183.91 kcal;
  • Białko ogółem: 93.90 g;
  • Tłuszcz: 101.59 g; Kw. tł. nasy.: 38.03 g;
  • Węglowodany ogółem: 229.71 g; W tym cukry: 43.92 g;
  • Błonnik pok.: 32.52 g;
  • Sól: 13.20 g;
 

Cały jadłospis od 25 październik do 03 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK