Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-19 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Serek ziarnisty naturalny 60 g (MLE)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej 50 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Rzodkiew biała 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł. 150g (MLE)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 g (SOJ, SEL, GLU JĘCZ)
Papryka faszerowana z mięsem drobiowym i warzywami 300 g (GLU PSZ, MLE, SEL)
Surówka Colesław 150 g (JAJ, MLE, GOR, S02)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g (JAJ, MLE)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE)

 
Kolacja II

Gruszka 1szt. 150 g 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1957.38 kcal;
  • Białko ogółem: 93.44 g;
  • Tłuszcz: 77.53 g; Kw. tł. nasy.: 29.66 g;
  • Węglowodany ogółem: 238.10 g; W tym cukry: 84.03 g;
  • Błonnik pok.: 34.15 g;
  • Sól: 11.23 g;
 

Cały jadłospis od 15 październik do 24 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK