Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-09-26 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g 1 szt. (GLU PSZ, JAJ, MLE)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g (JAJ, MLE)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g (MLE)
Melon 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Miruna na parze 80g (RYB)
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Marchew talarki gotowane 100 g
Fasolka szparagowa żółta 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z prażonym jabłkiem o niskim IG 50 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1973.98 kcal;
  • Białko ogółem: 100.39 g;
  • Tłuszcz: 63.24 g; Kw. tł. nasy.: 30.62 g; 
  • Węglowodany ogółem: 255.70 g; W tym cukry: 76.39 g;
  • Błonnik pok.: 23.67 g; 
  • Sól: 8.87 g
 

Cały jadłospis od 25 września do 04 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK