Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-09-24 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Serek ziarnisty naturalny 60 g (MLE)
Pomidorki koktajlowe 70 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 30 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 g (GLU PSZ, SEL, GOR)
Pulpet z miruny 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
Sos dyniowy 100 g (MLE)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g
Surówka z rzepy białej z czarnuszką 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Pasta z twarogu z natką pietruszki 60 g (MLE)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Kefir 2.0% tł. 150g 1 szt. (MLE) 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1923.90 kcal;
  • Białko ogółem: 103.17 g;
  • Tłuszcz: 73.68 g; Kw. tł. nasy.: 28.40 g;
  • Węglowodany ogółem: 223.02 g; W tym cukry: 40.77 g;
  • Błonnik pok.: 30.35 g;
  • Sól: 10.83 g;
 

Cały jadłospis od 15 września do 24 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK