Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-08-27 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta proteinowa z tuńczykiem i natką pietruszki  60 g ( GLU PSZ,RYB, MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z pomidorów 300 ml (SOJ, SEL,),woda,koncentrat passta pomidorowa,pomidory,mieszanka 3skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,mąka ziemniaczana.
Ser mozzarella 10 g ( MLE,),ser mozzarella.
Gulasz wołowy  200 g,łopataka wołowa,woda,pomidor,marchew,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,paparyka słodka mielona,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy,sól.
Kluski śląskie  200 g ( JAJ,),ziemniaki,sól,mąka ziemniaczana,pszenna,jajka.
Surówka z czarnej rzepy z czarnuszką 100 g,rzepa czarna,olej rzepakowwy,czarnuszka,pieprz czarny mielony,sól.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłko,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką  60 g ( MLE,)
Ogórek kwaszony małosolny 100 g ( GOR,)
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek- 1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2264.27 kcal;
  • Białko ogółem: 100.83 g;
  • Tłuszcz: 73.26 g; Kw. tł. nasy.:24.25 g; 
  • Węglowodany ogółem: 309.77 g; W tym cukry: 82.34 g;
  • Błonnik pok.: 34.75 g; 
  • Sól: 14.87 g;
 

Cały jadłospis od 22 sierpnia do 31 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK