Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-10-01 - Środa
  • 2025-10-02 - Czwartek
  • 2025-10-03 - Piątek
  • 2025-10-04 - Sobota
  • 2025-10-05 - Niedziela
  • 2025-10-06 - Poniedziałek
  • 2025-10-07 - Wtorek
  • 2025-10-08 - Środa
  • 2025-10-09 - Czwartek
  • 2025-10-10 - Piątek
  • 2025-10-11 - Sobota
  • 2025-10-12 - Niedziela
  • 2025-10-13 - Poniedziałek
  • 2025-10-14 - Wtorek
  • 2025-10-15 - Środa
  • 2025-10-16 - Czwartek
  • 2025-10-17 - Piątek
  • 2025-10-18 - Sobota
  • 2025-10-19 - Niedziela
  • 2025-10-20 - Poniedziałek
  • 2025-10-21 - Wtorek
  • 2025-10-22 - Środa
  • 2025-10-23 - Czwartek
  • 2025-10-24 - Piątek
  • 2025-10-25 - Sobota
  • 2025-10-26 - Niedziela
  • 2025-10-27 - Poniedziałek
  • 2025-10-28 - Wtorek
  • 2025-10-29 - Środa
  • 2025-10-30 - Czwartek
  • 2025-10-31 - Piątek
Menu na dzień: 2025-05-22 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i słonecznikiem 60 g
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,seler korzeń,włoszczyzna 3 skł mrożona,ziemniaki,sól,natka pietruszki.
Sos boloński z wieprzowiną 200 g (SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k,sok pomidorowy,marchew obrana,seler obrany,pietruszka korzeń,mąka ziemniaczana,koncentrat pomidorowy,cebula,olej rzepakowy,czosnek,tymianek,oregano suszone,zioła prowalsalskie,sól.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron świderki pełnoziarnisty.
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka,selera i papryki b/c 100 g (SEL,),biała rzepa,marchew korzeń,jabłka,seler naciowy,papryka świeża,sok z cytyny,sól,jogurt naturalny,orzechy włoskie,żurawina suszona.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa świeża,marchew mrożona,dinia mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Sałatka z ciecierzycy, pomidora suszonego i ogórka konserwowego 100 g (MLE, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2277.15 kcal;
  • Białko ogółem: 103.90 g;
  • Tłuszcz: 75.99 g; Kw. tł. nasy.:19.05 g;
  • Węglowodany ogółem: 298.78 g; W tym cukry: 46.78 g;
  • Błonnik pok.: 50.06 g;
  • Sól: 14.06 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK