Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-12 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,kalafior,brokuły,groszek zielony mrożony,natka pietruszki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Krokiety ziemniaczane z mozzarellą 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ, ),ziemniaki,ser mozzarella,sól,bułka tarta,olej rzepakowy,jajka.
Dip jogurtowo-ziołowy 100 g (MLE,),jogurt naturalny,majonez,bazylia,oregano,koper świeży,sól,pieprz czarny mielony.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew,jabłka,pomarańcza,pietruszka natka,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim 100 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i
siemieniem 30 g -1 szt ( GLU PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ,

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2809.69 kcal;
  • Białko ogółem: 126.96 g;
  • Tłuszcz: 106.38 g; Kw. tł. nasy.:36.27 g; 
  • Węglowodany ogółem: 343.09 g; W tym cukry: 63.53 g;
  • Błonnik pok.: 36.77 g;
  • Sól: 13.59 g
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK