Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-10-29 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobn. wędzony,parzony,suszony 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g - 1 szt ( MLE,)


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( SOJ, SEL,GLU JĘCZ,)woda,kasza  jęczmienna,ziemniaki,włoszczyzna 3skł paski mrożona,sól,natka pietruszki,przyprawa w plynie ,sól,pieprz czarny mielony.
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g (GLU PSZ,)woda,filet z kurczaka b/s,włoszcyzna 3 skł paski mrożona,kalafior mrożony,fasolka szpparagowa mrożona,sól,papryka słodka mielona,pieprz czarny mielony,przyprawa w płynie,przyprawa do kurczaka,imbir,kurkuma,skrobia ziemniaczana.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Szpinak baby z dressingiem 100 g,szpinak liście,sól,sok z cytryny,pieprz biały mielony,olej rzepakowy.
Brokuł gotowany  100 g,woda,sól,brokuł mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2189.09 kcal;
  • Białko ogółem: 98.06 g;
  • Tłuszcz: 90.92 g; Kw. tł.nasy.: 27.97 g;
  • Węglowodany ogółem: 254.40 g; W tym cukry: 42.39 g;
  • Błonnik pok.: 39.92 g;
  • Sól: 12.78 g;
 

Cały jadłospis od 21 październik do 30 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK