Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-15 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynka dębowa łopatka wieprzowa wędzona parzona z dodatkiem wody i białka
wieprzowego 50 g (SOJ, MLE, SEL, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, GOR, )
Pasta twarogowa z pieczoną papryką  60 g ( MLE, GOR, S02,)
Mix sałat z sosem winegret b/c  100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą 300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,majeranek,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,fasola jaś,sól,pieprz biały mielony.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach  80 g,filet z kurczaka b/s/b/k,olej rzepakowy,przyprawy,zioła,sól.
Sos jarzynowy dieta 100 g ( MLE,),woda,sól,włoszczyzna 3 skł kostka mrożona,skrobia ziemniaczana,mąka pszenna,natka pietruszki.
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól.
Sałatka z selera naciowego i kopru włoskiego z jabłkiem- dieta  100 g                    ( MLE,SEL,),seler naciowy,koper włoski,jabłka,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny.
Bukiet warzyw gotowanych  100 g,woda,mieszanka 3 skł mrożona (marchew,kalafior,brokuł),sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną 150 g
Kiełbasa Krakowska drobiowa grubo rozdrobniona, wędzona parzona 50 g ( GLU,PSZ,SOJ, MLE, GOR,)
Sałatka z ryżu brązowego i brokułów 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko -1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2216.96 kcal;
  • Białko ogółem: 104.32 g;
  • Tłuszcz: 85.21 g; Kw. tł.nasy.: 20.78 g;
  • Węglowodany ogółem: 274.24 g; W tym cukry: 51.55 g;
  • Błonnik pok.: 42.43 g;
  • Sól: 12.98 g;
 

Cały jadłospis od 08 lutego do 17 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK