Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-13 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pasta jajeczna z awokado (dieta) 60 g ( JAJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g - 1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,szpinak liściasty mrożny,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony.
Sos boloński z kurczaka (dieta) 200 g (SEL,),udziec z kurczaka b/s,woda,sok pomidorowy,marchew,pietruszka korzeń,koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,cukier,oregano suszone,zioła prowalsalskie,bazylia suszona,tymianek,sól.
Makaron spaghetti 200 g ( GLU PSZ,),woda,sól,makaron spaghetti nitki.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłka,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Kalafior gotowany 100 g,woda,sól,kalafior mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony
w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pieczonej marchwi 150 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2348.21 kcal;
  • Białko ogółem: 105.74 g;
  • Tłuszcz: 73.82 g; Kw. tł.nasy.: 18.24 g;
  • Węglowodany ogółem: 322.29 g; W tym cukry: 78.16 g;
  • Błonnik pok.: 30.17 g;
  • Sól: 14.08 g;
 

Cały jadłospis od 08 lutego do 17 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK