Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Grudzień 2024

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2024-12-01 - Niedziela
  • 2024-12-02 - Poniedziałek
  • 2024-12-03 - Wtorek
  • 2024-12-04 - Środa
  • 2024-12-05 - Czwartek
  • 2024-12-06 - Piątek
  • 2024-12-07 - Sobota
  • 2024-12-08 - Niedziela
  • 2024-12-09 - Poniedziałek
  • 2024-12-10 - Wtorek
  • 2024-12-11 - Środa
  • 2024-12-12 - Czwartek
  • 2024-12-13 - Piątek
  • 2024-12-14 - Sobota
  • 2024-12-15 - Niedziela
  • 2024-12-16 - Poniedziałek
  • 2024-12-17 - Wtorek
  • 2024-12-18 - Środa
  • 2024-12-19 - Czwartek
  • 2024-12-20 - Piątek
  • 2024-12-21 - Sobota
  • 2024-12-22 - Niedziela
  • 2024-12-23 - Poniedziałek
  • 2024-12-24 - Wtorek
  • 2024-12-25 - Środa
  • 2024-12-26 - Czwartek
  • 2024-12-27 - Piątek
  • 2024-12-28 - Sobota
  • 2024-12-29 - Niedziela
  • 2024-12-30 - Poniedziałek
  • 2024-12-31 - Wtorek
Menu na dzień: 2024-11-21 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,przyprawa w płynie,szpinak rozdrobniony mrożony.
Kotlet z kurczaka nadziewany serem 100 g (GLU ,PSZ, JAJ,MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU,JĘCZ,),filet z kurczaka b/s,ser żółty twardy,jajka,bułka tarta,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,sól,mleko 2%tł.
Sałatka z ogórka konserwowego i papryki konserwowej 100 g (GOR,),ogórek konserwowy,papryka konserwowa,cebula,olej rzepakowy,pieprz czarny mielony.
Surówka Colesław  100 g ( JAJ,MLE, GOR, S02,),kapusta biała,marchew,natka pietruszki,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pieczonej marchwi 150 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2329.72 kcal;
  • Białko ogółem: 98.15 g;
  • Tłuszcz: 87.30 g; Kw. tł. nasy.: 27.45 g;
  • Węglowodany ogółem: 296.83 g; W tym cukry: 75.19 g;
  • Błonnik pok.: 39.78 g;
  • Sól: 14.12 g
 

Cały jadłospis od 20 listopad do 29 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK