Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-10-15 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,koncentrat barszcz,sól,majeranek,czosnek granulowany,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł.
Pulpet z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),filet z kurczaka b/s,bułka tarta,sól,pieprz czarny mielony,jajka.
Sos pomidorowy 100 g,woda,mąka ziemniaczana,sól,koncentrat pomidorowy,pieprz czarny mielony.
Ziemniaki pieczone z ziołami 200 g,woda,ziemniaki,olej rzepakowy,oregano,bazylia,zioła prowalsalskie.
Marchew z groszkiem 100 g,woda,marchew mrożona,groszek zielony mrożony,sól,masło.
Brokuł gotowany  100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,miesznka 4skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG  50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2173.89 kcal;
  • Białko ogółem: 93.65 g;
  • Tłuszcz: 84.85 g; Kw. tł. nasy.:27.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 266.66 g; W tym cukry: 50.40 g;
  • Błonnik pok.: 40.85 g;
  • Sól: 12.70 g
 

Cały jadłospis od 11 październik do 20 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK