Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-10-08 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki  60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z pomidorów  300 ml (SOJ, SEL,),woda,miesznka 3skł paski mrożona,pomidory w puszce w całości,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz czarny mielony,skrobia ziemniaczana,przyprawa w płynie.
Ser mozzarella 10 g ( MLE,),ser mozzarella.
Gulasz wołowy  200 g,woda,łopatka wołowa,pomidor,marchew,koncentrat pomidorowy,cebula,ogórki kiszone,mąka ziemniaczana,dżem z czarnych porzeczek,czosnek granulowany,papryka słodka mielona,cukier,majeranek,ziele angielskie,liśc laurowy,jałowiec,sól.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,mąka ziemniaczana,pszenna,jajka,sól.
Surówka z czarnej rzepy z czarnuszką 100 g,rzepa,czarnuszka,sól,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłka,sól,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką  60 g ( MLE,)
Ogórek konserwowy 100 g ( GOR,)
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2276.07kcal;
  • Białko ogółem: 100.03 g
  • Tłuszcz: 73.26 g; Kw. tł. nasy.:24.21 g; 
  • Węglowodany ogółem:313.97 g; W tym cukry: 86.87 g;
  • Błonnik pok.: 34.35 g;
  • Sól: 13.81 g;
 

Cały jadłospis od 01 październik do 09 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK