Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-09-26 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g - 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,szpinak mrożony liściasty,przyprawa w płyniw,sol,pieprz czarny mielony,ziemniaki.
Kotlet z kurczaka nadziewany serem 100 g (GLU PSZ, JAJ,MLE, GLU ŻYT, GLU OW,GLU,JĘCZ,),filet z kurczaka b/s,ser żółty twardy,jajka,sól,pieprz czarny mielony,bułka tarta,olej rzepakowy.
Ziemniaki łódeczki pieczone w ziołach 200 g,woda,ziemniaki,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,bazylia,oregano,zioła prowalsalaskie.
Surówka z pora z koperkiem 100 g,por,jabłka,olej rzepakjowy,sól,pieprz biały mielony,sok z cytyryny,koper świeży.
Kalafior gotowany 100 g,woda,sól,kalafior mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Wegetariańskie stripsy a'la kurczak 80 g ( GLU PSZ, SOJ,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Dip jogurtowy o smaku czosnkowym10 g ( MLE,)
Sałatka wiosenna z dressingiem 100 g (SOJ)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym b/c 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2351.89 kcal;
  • Białko ogółem: 114.99 g;
  • Tłuszcz: 84.87 g; Kw. tł. nasy.19.02 g;
  • Węglowodany ogółem: 292.25 g; W tym cukry: 39.44 g;
  • Błonnik pok.: 45.39 g;
  • Sól: 12.56 
 

Cały jadłospis od 21 września do 30 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK