Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-09-23 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)- 1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,GOR,),woda,mieszanka 3skł paski mrożona,kiełbasa biała,ziemniaki,żurek w butelce,pieprz czarny mielony,śmietanka,podgrzybek suszony,majeranek,czosnek granulowany,sól.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),woda,karkówka b/k,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,cebula suszona,czosnek granulowany,papryka słodka mielona,gorczyca,kolendra.
Sos pieczeniowy 100 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE,),woda,cebula,marchew,olej rzepakowy,skrobia ziemniaczana,sos sojowy,sok z cytryny,czosnek granulowany,ziele angielskie,liść laurowy.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 100 g,kapusta biała,kukurydza konserwowa,jabłka,inuliuna,sok z cytryny,koper świeży,pieprz biały,sól.
Dynia pieczona 100 g,woda,dynia mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2294.44 kcal;
  • Białko ogółem: 107.45 g;
  • Tłuszcz: 94.45 g; Kw. tł. nasy.31.46 g; 
  • Węglowodany ogółem: 263.86 g; W tym cukry: 66.25 g;
  • Błonnik pok.: 36.16 g;
  • Sól: 10.68 g;
 

Cały jadłospis od 21 września do 30 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK