Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-07-23 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa + 50 g ( MLE, GLU OW,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim + 100 g ( JAJ, MLE, GOR, )
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła + 20 g
Papryka świeża 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z białych warzyw + 300 ml
(SOJ, SEL,)
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,)
Pulpet drobiowy + 100 g ( GLU
PSZ, JAJ,)
Salsa pomidorowa + 100 g (
może zawierać: GLU PSZ, SOJ,
MLE, ORZ, GOR, SEZ, S02, )
Ziemniaki gotowane z koperkiem +
200 g
Surówka z kapusty pekińskiej,
kukurydzą, jabłkiem, papryką
czerwoną b/c + 100 g ( MLE,)
Buraczki po francusku + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem + 60 g
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Wartość energetyczna: 2336.15
kcal; Białko ogółem: 88.39 g;
Tłuszcz: 93.50 g; Kw. tł. nasy.:
26.32 g; Węglowodany ogółem:
293.48 g; W tym cukry: 75.02 g;
Błonnik pok.: 32.94 g; Sól: 12.20

 
Wartości odżywcze
 

Cały jadłospis od 23 lipca do 01 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK