Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-06-10 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami
+ 300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Naleśnik z serem białym + 300 g
(GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Mus truskawkowy + 200 g ( MLE,)
Sałatka owocowa + 100 g
Dynia parowana z miodem i
cynamonem + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry + 80 g
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Rukola 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini Crisper pieczywo chrupkie jaglane z nasionami chia 30 g 1 szt
(GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ, może zawierać:
ORZ, SEZ,

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2397.18
kcal; Białko ogółem: 113.24 g;
Tłuszcz: 80.22 g; Kw. tł. nasy.:
38.38 g; Węglowodany ogółem:
309.99 g; W tym cukry: 116.83 g;
Błonnik pok.: 23.29 g; Sól: 11.52 g;

 

Cały jadłospis od 03 czerwca do 12 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK