Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-06-01 - Sobota
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pasztet warzywny (marchew i cukinia) + 60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE )

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni + 300 ml (SOJ,
SEL,)
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ,)
Pyza z farszem szpinakowym z
serem + 300 g (GLU PSZ, JAJ,
MLE,)
Sos jogurtowy naturalny + 100 g
(MLE,)
Brokuł gotowany + 100 g
Surówka z marchwi, jabłka i
pomarańczy + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g 1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Sałatka z sałaty masłowej, rukoli, pomidorów i twarogu + 150 g ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 
50 g (SOJ,)
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L 1 szt

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2129.22
kcal; Białko ogółem: 86.23 g;
Tłuszcz: 66.07 g; Kw. tł. nasy.:
14.62 g; Węglowodany ogółem:
305.69 g; W tym cukry: 97.89 g;
Błonnik pok.: 28.43 g; Sól: 10.86 g; 

 

Cały jadłospis od 24 maja do 02 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK